Sosyal Medya

Makale

Trump, Tillerson’ı fena gagaladı..

Trump’ın iÅŸ başına geldiÄŸi 20 Ocak’tan bu yana “Beyaz Saray”da çok sayıda istifa ve kovulma olayı gerçekleÅŸti. Ä°lk fire, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın istifasıydı. “Ulusal Güvenlik Konseyi”nden de birçok önemli isim kovuldu. Bu isimler, Flynn’ın yerine getirilen General Herbert R. McMaster ile uzlaÅŸmazlık yaÅŸayan ‘Ulusalcı’ kanada yakın isimlerdi. Trump,  “Rus baÄŸlantısı” soruÅŸturmaları ve Ä°stihbarat TopluluÄŸu’yla yaÅŸadığı çatışma sebebiyle ‘Globalistler’ ile uzlaÅŸmak zorunda kaldı. Trump’ın özel kalem müdürlüğüne getirilen General John Kelly Beyaz Saray’ın idaresinde tek yetkili isim haline geldi. Kelly’i aÅŸarak doÄŸrudan Trump’a ulaÅŸmak zorlaÅŸtırıldı. Trump’ın tweet mesajlarının Kelly tarafından önceden görülmesini kabul ettiÄŸi de basına yansıdı. Ä°ddialara göre Trump, özellikle dış politika konularında globalist generaller tarafından kontrol altına alınmıştı.

Öte yandan Kelly, Ulusalcı kanada mensup olan ve Beyaz Saray’da  “son Mohikan” gibi kalan “Ulusal Ticaret Konseyi” BaÅŸkanı Prof. Peter Navarro’nun pozisyonunu, “Ulusal Ekonomi Konseyi” BaÅŸkanı Garry Cohn’un altına indirdi. Ä°ddialara göre korumacı ekonomik politikaları savunan Navarro artık sadece  “Globalist Cohn”a rapor verecek.

Trump kabinesinde siyasal nedenlere dayanmayan ilk istifaysa SaÄŸlık Bakanı Tom Price’dan geldi. Washington Price’ın istifasıyla sarsılırken, kulislerde bu kez Dış Ä°ÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’ın istifa edip etmeyeceÄŸine yönelik bir tartışma baÅŸladı. Tartışmaya Trump’ın Kuzey Kore ile ilgili bir tweet’i sebebiyet verdi. Tillerson, Kuzey Kore ile yaÅŸanan gerginlikle ilgili olarak Çin’i ziyaret etmiÅŸti.  Gazetecilere konuÅŸan Tillerson, Kuzey Kore ile doÄŸrudan iletiÅŸim kanallarının açık tutulduÄŸunu belirtmiÅŸ, Pyongyang’ın nükleer denemeleri durdurduÄŸu takdirde durumun sakinleÅŸeceÄŸi mesajını vermiÅŸti. Bu mesaj, Kuzey Kore ile ABD arasındaki nükleer gerilimin müzakereler yoluyla çözülebileceÄŸine dair iyimser bir hava estirmiÅŸti.

Trump’ın  twitter’da yayınladığı bir mesajda, “Rex Tillerson’a, bizim harika DışiÅŸleri Bakanımıza, ‘küçük roket adam’ ile görüşme yapmaya çalışmakla zamanını boÅŸa harcadığını söyledim. Enerjini koru Rex yapmamız gerekeni yapacağız” demesiyle ipler yeniden gerildi. Trump ile Tillerson arasındaki çeliÅŸki öteden beri devam ediyor. Bu arada, General Kelly’nin Trump’a ne kadar dayanacağı üzerine bahisler oynandığını da söyleyelim. 

Trump’ın tweeti Amerikan medyasında “ABD için kim konuÅŸuyor”  soruları sorulmaya baÅŸlandı. Yorumlara göre Trump, en önde gelen diplomatını ABD’nin Asya’lı rakibi (Çin) önünde diz çöktürdü. Trump “harika dış iÅŸleri bakanı” diye baÅŸladığı cümlenin sonunda Tillerson’u dizlerinden kesiyordu. Trump ve Tillerson’ın farklı tellerde çalmasını, “iyi polis-kötü polis oyunu” olarak yorumlayanlar olsa da durum pek öyle gözükmüyor. Tam aksine dış politikada karar alma mekanizmalarını alt üst eden bir karmaÅŸa yaÅŸanıyor. ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley’ın Trump’tan bile daha sert tonda mesajlar verdiÄŸini de belirtelim.

“Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi (CFR)BaÅŸkanı Richard N. Hass, sözkonusu tweet nedeniyle Trump’ı eleÅŸtirirken, Tillerson’ın da istifa etmesini istedi. “Politico”da Aaron David Miller ve Richard Sokolsky imzalı yazının baÅŸlığı ise “Rex Tillerson istifa etmeli mi?” ÅŸeklindeydi. Yazıda Trump’ın Dış Ä°ÅŸleri Bakanlığını yine küçük düşürdüğüne dikkat çekiliyordu. DiÄŸer yorumlardaysa Trump’ın Bakanlığı etkisizleÅŸtirdiÄŸi, uluslararası sorunlarda damadı ve danışmanı Jared Kushner’e daha fazla rol yüklediÄŸi belirtiliyordu. Tillerson’dan sonra yerine gelecek bakanın da durumu deÄŸiÅŸtirecek gibi görünmediÄŸine dikkat çekilerek, “Trump BaÅŸkan olduÄŸu sürece Dış Ä°ÅŸleri Bakanlığı mevsimlik olarak kapalı kalacak” deniliyordu.

kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.